Dierondersteunde activiteiten

BEZOEK AAN VERZORGINGSHUIS OF VERPLEEGINSTELLING

Samen met mijn dieren kan ik een bezoek brengen aan verzorgingshuizen of verpleeginstellingen. Het belangrijkste doel van deze bezoeken is het genieten van het contact met de dieren en met elkaar. Ik kan verschillende diersoorten meenemen, zoals cavia’s, konijnen, hond, ratjes, of ezels. De dieren kunnen geaaid en verzorgd (geborsteld, gevoerd) worden. Het aaien zorgt voor algehele ontspanning, werkt onder meer IMG-20160725-WA0001bloeddrukverlagend. De sensorische waarneming wordt geprikkeld. Het voelen, ruiken horen van de dieren kan veel prettige ervaringen opleveren, ervaringen die voor ouderen vaak niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Het kan ook herinneringen oproepen, aan bijvoorbeeld vroegere huisdieren, wat prettige, maar ook verdrietige emoties kan oproepen. Dat leidt dan vaak onvermijdelijk tot een gesprek en sociale interactie met de buurman/-vrouw, de begeleider of het dier zelf. Het contact en de communicatie met een dier verloopt via de non-verbale weg. Dit is voor mensen, zoals dementerenden, die moeite hebben met spraak, zeer prettig. Het dier zal hen begrijpen zonder dat daar een gesproken woord voor nodig is.

Het verzorgende aspect is zeker ook belangrijk. Ouderen hebben, zeker wanneer ze in een instelling verblijven, meestal niet meer de mogelijkheid om voor een ander te zorgen, iets wat ze vaak wel hun hele leven hebben gedaan. Het zorgen voor iemand anders verhoogt ons gevoel van cofeigenwaarde, zorgt dat we ons nuttig voelen.

Samen met de dieren kunnen we allerlei activiteiten bedenken, die een beroep doen op de motorische vaardigheden, op het geheugen, op cognitieve vaardigheden. De aanwezigheid van een dier werkt vaak erg motiverend, om in actie te komen, mentaal of fysiek. Afhankelijk van de mogelijkheden van de aanwezige ouderen, kan dit variëren van een apporteerspelletje, het borstelen van een cavia of ezel (waarbij je toch echt uit je stoel moet komen), of een geheugenspelletje met de ezels.

 

Behalve mijn dieren, is het soms ook mogelijk één of meerdere kinderen mee te nemen. Ouderen kunnen vaak ook erg genieten van de aanwezigheid van een kind. Dit zijn kinderen die vaak zelf ook een steuntje in de rug kunnen gebruiken  of kinderen die het gewoon leuk vinden mij te helpen met de dieren. De kinderen zijn mijn ‘hulpjes’. Zij weten van alles over de aanwezige dieren, hoe ze heten, hoe ze behandeld moeten worden, wat ze fijn vinden en wat niet, enz. De dieren zijn als het ware de bemiddelaars tussen jong en oud en zorgen dat er contact tot stand komt. Gesprekken komen op gang, in eerste instantie over de dieren, maar kunnen ook persoonlijk van aard worden. Wederzijds respect en het vermogen zich in te leven in de situatie van de ander wordt gestimuleerd.

Wilt u meer weten over de inzet van dieren bij ouderen, of over de mogelijkheden binnen uw instelling, neem dan contact met mij op via de e-mail (kit.mail@kpnmail.nl) of telefonisch (06 55 390 631).

 

WANDELINGEN MET EZELS

De ezels nemen je mee op een korte of lange wandeltocht, van één of meerdere uren, tot een hele dag. Zelfs meerdaagse wandeltochten behoren tot de mogelijkheden. Om ten volle te kunnen ervaren hoe rustgevend het is om met een ezel te wandelen, wandelen we met een kleine groep (1 gezin of 4 volwassenen).

In hun zadeltassen nemen zij eten en drinken mee, en, als u hiervoor kiest, een lunch/picknick.

Alle wandelingen starten vanuit de wei in Beekbergen.

IMG-20180711-WA0021Kinderen kunnen samen met de ezels een speurtocht lopen. Onderweg zijn er vragen en opdrachten 0m uit te voeren. Halverwege is er een rustpauze, en kunnen we wat eten en drinken (meegenomen door de ezels in hun zadeltassen). Ben je moe, dan mag je op de ezel zitten, als je tenminste niet meer dan 35 kg weegt. Een super leuk uitje voor het hele gezin!

 

De ezels lopen in hun eigen, rustige tempo, en laten zich door niks of niemand opjagen. De een loopt wat langzamer dan de ander, Ayla loopt voorop, Ronja volgt (meestal op enige afstand..). Lopend naast de ezel, geniet je van de rust en al het moois om je heen. Luisterend naar het regelmatige geluid van de stappende hoefjes van de ezels, in contact met je ezel, kom je helemaal tot rust. Dit is het ultieme onthaasten!

IMG_20210627_131134

 

De ezels brengen je op de mooiste plekjes…

 

 

 

 

WEI-ACTIVITEITEN

In de schoolvakanties worden er regelmatig activiteiten in de wei georganiseerd voor kinderen t/m 12 jaar. We gaan dan lekker met de paarden en de ezels aan de slag. We gaan ze borstelen, knuffelen, oefeningen en spelletjes met ze doen.   

Soms is er een thema verbonden aan de activiteiten. Zo is er in de zomervakantie een kindervakantieweek, waarbij kinderen een hele week dagelijks naar de wei komen. Zo’n week wordt dan afgesloten met een voorstelling voor de ouders.

Kijk voor actuele informatie op de pagina ‘nieuws

 

EZEL-KINDERFEESTJE

Geheel verzorgd kinderfeestje, in de buitenlucht, met de ezels en de paarden. Succes gegarandeerd!
We gaan borstelen, knuffelen, spelletjes doen, en wellicht ook met de ezels op pad. Kinderen mogen om beurten op de ezels zitten (max. 35 kg).IMG-20180711-WA0014
Inclusief uitnodiging, drinken en wat lekkers, kadootje voor de jarige Job, en verrassing voor alle kinderen.

Maximaal 8 kinderen en 2 volwassenen.