Mijn dieren

MIJN DIEREN
Mijn ‘veestapel’ is aanzienlijk en divers, als je bedenkt hoeveel zorg dat met zich meebrengt. Ik wil dat ze allemaal een goed en zinvol leven hebben. Het welzijn van mijn dieren staat voorop. Bij mij mag niet alleen het kind zijn, wie het is, maar ook de dieren mogen zijn, wie ze zijn. Dat betekent dat je rekening houdt met de wensen en behoeften van de specifieke diersoort en dat je rekening houdt met de karakters van elk individueel dier en hier respect voor hebt. Alleen als aan deze basisvoorwaarden wordt voldaan, kan een dier een bijdrage leveren aan de dierondersteunde begeleiding.

CLANNAD
ClannadClannad is een draver, geboren in 2002 en sinds 2008 in mijn bezit. Op dit moment staat hij samen met een fries, waarmee hij het zeer goed kan vinden. In totaal lopen er op dit moment 6 paarden in de wei rond. Clannad wordt momenteel niet bereden, omdat hij regelmatig last heeft van zijn rug. Het is de vraag of dit in de toekomst, met intensieve grondtraining, nog wel mogelijk is.
Maar grondwerk doen en boswandelingen maken vindt hij ook erg leuk. Het is een sensitief paard, erg gericht op degene die met hem werkt. Hij kan erg goed spiegelen, wat wil zeggen dat hij je veel informatie over jezelf, je gevoelens en gedrag en houding teruggeeft.
Hij is bekend met het werken volgens de natural horsemanship methode van Pat Parelli. Dat betekent dat je veel leuke ‘spelletjes’ met hem kunt doen, wat zeker ook voor kinderen erg leuk en leerzaam is. Clannad is heel braaf en oplettend, maar vindt sommige nieuwe dingen ook best spannend.
Hij is zeker geschikt voor het werk als ‘therapiedier’, voor de pedagogische begeleiding. Ook met kinderen kan hij goed overweg. Voor een kind is het, gezien zijn postuur, soms best een uitdaging om met hem te werken. Durf je het aan, dan kan dit een enorme boost voor het zelfvertrouwen zijn.

 

RONJA EN AYLA
ayla en ronjaBeiden zijn geboren in 2011 en sinds 2012 in mijn bezit. Ze zijn dus nog best jong en, hoewel ze al veel geleerd hebben, liggen er nog genoeg uitdagingen voor hen in het verschiet. Waar ze een absolute kei in zijn, is het geven van aandacht. Je kan eindeloos met ze knuffelen, ze aaien en borstelen. Dat vinden ze heerlijk. Al knuffelend en aaiend kun je helemaal ontspannen en tot rust komen. Je mag er ook languit op gaan liggen! Je voelt dan de warmte van hun lijf en de zachtheid van hun vacht. Ze kunnen heel braaf stil blijven staan als je dat wilt, maar als ze gaan lopen, zou je maar zo in slaap kunnen sukkelen……..

 

Geduldig, rustig zijn en eerst nadenken en dan pas doen, dat zijn eigenschappen die echtronja bij deze dames horen. Eigenwijs en koppig zijn is niet een eigenschap van ezels, je moet ze alleen overtuigen van het nut van iets en hun vertrouwen winnen, pas dan willen ze alles voor je doen! En dat is een goede oefening in geduld. ‘Eigenzinnig’ is een betere omschrijving.
Vooral Ronja, de grijsbonte ezel, is heel zachtaardig.

 

aylaAyla, de bruine ezel is wat ondeugender en ondernemender. Zij is degene die meestal voorop loopt, het meeste lef toont, het nieuwsgierigst is. Ze maken graag een wandeling, al dan niet met picknickmandjes op hun rug. Je kan ook prima een parcours met ze doorlopen of een spelletje voetbal met ze spelen.

 

 

 

KUZCO
KuzcoKuzco is de opvolger van Scottie. Hij is geboren op 2 oktober 2014 in het Limburgse land en, hoe kan het ook anders, een echte levensgenieter. Hij is een kruising, voor de helft ruwharige teckel. De andere helft bestaat uit een koningspoedel en een engelse bulldog. Hij ziet er uit als een uit de kluiten gewassen teckel, gedraagt zich in veel opzichten als een poedel, en heeft de kracht van de bulldog.
Kuzco is natuurlijk nog jong en heeft nog een lange leerweg te gaan (dat doe je namelijk je hele leven lang. Dat geldt voor mensen, maar ook voor dieren), maar het is duidelijk dat hij een vrolijke hond is met heel veel energie. Zijn favoriete bezigheden zijn, hoe kan het ook anders voor zo’n jonge hond, rennen en spelletjes doen. Het leukste vindt hij om achter een balletje of een tak aan te rennen. Balletjes brengt hij keurig terug en hij laat ze ook los, zodat je ze weer weg kan gooien. Takken brengt hij niet terug, die kauwt hij liever kapot. Maar ook zoekspelletjes vindt hij leuk. Verstoppertje spelen vinden zowel Kuzco als de kinderen erg leuk. Hij is dol op kinderen en vindt het leuk om met ze te spelen. Als de kinderen met muziekinstrumentjes door de kamer lopen, loopt hij gezellig mee. Dat doet hij ook als ze met een stokpaard door de kamer lopen (waarbij hij af en toe even meehelpt door de stok vast te houden, haha). En als ze moe zijn, ligt hij samen met de kinderen tv te kijken.
Met de andere dieren in huis kan hij goed overweg. peace!De cavia’s en gerbils beschouwt hij in de eerste plaats als huisgenoten en niet als prooidieren. Maar het is natuurlijk niet verstandig de kat op het spek te binden en ze voor zijn neus weg te laten rennen. Dan komt zijn jachtinstinct echt wel naar boven. Dat is te merken als de konijnen in hun ren rondhuppelen, dan rent en springt Kuzco als een bezetene rond de ren. Daar worden de konijnen niet warm of koud van. Ze lijken heel goed te weten, dat ze veilig zijn en dat hij toch niet bij hen kan komen. Ze laten zich niet opjagen en kijken hem aan zo van: ‘maak je toch niet zo druk’. En dat heeft dan weer een kalmerende uitwerking op Kuzco. Leuk om te zien hoe instincten, gedachten en emoties je gedrag bepalen en hoe het gedrag van de één het gedrag van de ander beïnvloedt. En heel leerzaam natuurlijk, want ook ons gedrag wordt bepaald door onze gedachten en emoties, en ons gedrag beïnvloedt op zijn beurt weer het gedrag van een ander. Of we nu mens of dier zijn, prooi- of roofdier, er is altijd sociale interactie.

 

 

DE CAVIA’S
In onze huiskamer in een mooi ruim hok zitten onze drie cavia´s. Te midden van de dagelijkse drukte, voelen ze zich prima thuis, zijn goed gesocialiseerd en zeer tam. Vrijwel dagelijks zitten ze bij iemand op schoot, groot of klein, oud of jong, ze vinden het altijd prima. Ze krijgen dan een vitamine C tabletje en wat lekkers en genieten ervan geaaid te worden. Onze cavia´s zijn zeer geschikte dieren voor de allerkleinsten (uiteraard alleen onder begeleiding van een volwassene), zitten braaf en rustig op schoot (of in een bak of op tafel), laten zich aaien en voeren. Een groep cavia’s is allesbehalve saai, ze laten een uitgebreid sociaal gedragsrepertoire zien en maken veel verschillende geluiden.
Behalve het op schoot nemen en aaien, wat heel ontspannend is, is het ook heel goed mogelijk om verzorgende activiteiten te doen, zoals borstelen, voer voor ze klaarmaken (cavia’s eten veel verschillende groenten en fruit), een grote loopruimte voor ze inrichten met verschillende verstopplekjes (cavia’s hebben graag een dak boven het hoofd) en voerplekjes. Het zorgen voor een ander geeft ons een goed gevoel, maakt dat we ons nuttig voelen, leert ons rekening te houden met een ander en ons in te leven in die ander, zorgt dat we verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen. Het is goed voor ons gevoel van eigenwaarde.
We hebben drie verschillende cavia’s. Ze zijn allemaal van een ander ras, met verschillende kleuren.
Black Pearl
Black PearlZij is de oudste van het stel, geboren op 27 maart 2015. Ze is ook de baas van dit drietal. Ze is een coronet cavia, maar mogelijk zit er ook wat van een borstelcavia in. Ze heeft een prachtig getekend koppie en mooie lange zwarte haren. Daar zitten regelmatig klitten in, omdat er strootjes e.d. in blijven zitten. Die klitten knippen we er gewoon uit en regelmatig gaat ze even met de billen in bad. Dat vindt ze allemaal prima. Ze is heel rustig en heel tam. Als ze op schoot zit, kruipt ze graag omhoog naar een warm plekje in je nek. Dat is haar favoriete plekje.

 

Choco
ChocoChoco is een zwitserse teddy, geboren op 2 april 2015. Zij en Black Pearl zijn al van begin af aan samen. Zij zaten samen bij de fokker en omdat ik ze niet wilde scheiden, heb ik ze allebei maar meegenomen. Onze Choco is een kleintje (door de fokker weggedaan omdat ze te klein bleef om mee te kunnen fokken), Maar ze is een pittig dingetje, hoor. Ze is actief, rent en springt graag door het hok of de ren. Dikke maatjesOok op schoot kan ze in het begin wat onrustig zijn, maar geef je haar wat lekkers en aai je haar rustig over haar bolletje en lijfje, dan ontspant ze helemaal en gaat lekker liggen slapen.Als Kuzco bij het caviahok komt kijken, zoekt Choco hem altijd op en dan neuzen ze door de tralies en trekt ze stiekem aan Kuzco’s snorharen. Kuzco, op zijn beurt, likt haar hele koppie dan af.

 

 

Blondie
BlondieBlondie is een lunkarya-cavia, geboren op 19 mei 2015. Ze is mijn eerste cavia met een stamboom! Toen ik haar ging ophalen, was ze heel erg klein en ik was een beetje bezorgd of ze het wel zou redden. Maar alles ging prima, ze sloot zich zonder problemen aan bij Black Pearl en Choco en groeide als kool. Ze is nu groter en zwaarder dan Choco.
Relax!Blondie is een slimme meid, heeft het altijd meteen door als ik het deurtje van het bovenste deel van het hok dicht wil doen. Ik kan ze nl. het beste uit het hok halen, zonder ze van bovenaf te pakken, als ze boven zitten. Blondie heeft dat feilloos in de gaten en ze rent dan gauw naar beneden en gaat onder het bovendeel zitten, waar ik niet bij haar kan. Toch is ze niet bang of gestressed als ze op schoot zit. Want ze eet meteen de andijvie op die je haar voor de neus houdt (als ze stress had, zou ze dat niet doen) en laat zich lekker aaien.

 

DE KONIJNEN
De konijnen (2 zusjes) zitten buiten in hun konijnenparadijsje. Ze hebben een ruim hok, Konijnenreneen grote ren, een graafbak en een stukje gras tot hun beschikking. Het is zo groot dat we er met een aantal kinderen gezellig bij kunnen gaan zitten. We zijn dan ‘te gast’, nemen wat lekkers voor ze mee. Zoeken de konijnen contact met ons en laten ze zich aaien, dan is dat natuurlijk heel leuk, maar hebben ze daar geen behoefte aan, dan respecteren we dat. Dan verdwijnen ze bijvoorbeeld in het nachthok of in hun hol onder de grond (wat trouwens vaak een interessant bouwwerk is). Je aanpassen en accepteren dat een ander is zoals hij is, dat leer je van deze konijnen. Maar konijnen zijn erg nieuwsgierig en als je geduld hebt, komen ze altijd weer tevoorschijn. Bovendien zijn ze erg grappig, huppelen onder je benen door, of er over heen. Soms doen ze tikkertje met elkaar (vooral ’s morgens vroeg) en maken hoge sprongen in de lucht. De lol straalt er van af!
beau en belleBelle (de voorste) en Beau lijken erg veel op elkaar. Ik kan ze uit elkaar houden, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Belle is de schuwste van de twee. Zij zal zich niet zo gauw laten aaien, maar heb je een droog broodkorstje voor haar, dan wil ze nog wel eens al haar moed verzamelen. Ze kan alleen maar kleine stukjes (brood of groenvoer) aannemen, want ze heeft geen snijtanden meer (door scheefgroei sleten deze niet af, en daarom zijn ze getrokken). Dat is geen probleem, ze kan er prima mee leven en eet er niet minder om.
Beau is de brutaalste van de twee, lekker eigenzinnig. Als ze er behoefte aan heeft, laat ze zich aaien, net zo lang als ze wil. Maar heeft ze er genoeg van, dan huppelt ze gewoon verder. Voor een stukje brood wil ze ook nog wel eens een ‘kunstje’ doen, bijvoorbeeld op de achterpootjes gaan staan. Maar zich lang concentreren, dat kan ze niet. Ze is snel afgeleid. En lang stil zitten is er ook niet bij. Maar ach, hebben sommige kinderen daar niet ook last van? Ze zijn er niet minder lief en grappig om.

 

GERBILS
gerbilmeisjesOp dit moment bestaat onze gerbilpopulatie uit 3 vrouwtjes en 3 mannetjes. Ze wonen van elkaar gescheiden. Ze zijn allemaal handtam. Als we ze ’s morgens voeren, komen ze het lekkers zo uit je hand eten. Ze laten zich zelfs even aaien! Niet dat ze daar lang voor blijven zitten, want gerbils zijn watervlug en zitten nooit lang stil. Dat maakt het ook zo leuk om ze te observeren. Ze zijn altijd druk in de weer met graven en werken aan het holletje, rollen in het zand of knagen aan wilgentakken. Elke dag ziet hun verblijf er weer anders uit. gerbilren
Soms zetten we ze in een ren van plexiglas. De kinderen maken mooie bouwwerken voor ze van de duplo of een doolhof van blokken. Want gerbils zijn nieuwsgierige en ondernemende beestjes. Er moet wel wat te beleven zijn. De ren is zo groot dat er wel een paar kinderen bij in kunnen zitten. Dan springen de gerbils op je benen of kruipen in je mouw. Dat is best spannend, maar ook heel erg leuk!

effe neuzenHet gevoel van die kleine pootjes en kriebelende snorharen op je huid is een bijzondere ervaring. Het is natuurlijk de kunst om rustig te blijven zitten en geen wilde bewegingen te maken, want de gerbils zijn klein en daardoor kwetsbaar. Dan komt het er op aan je impulsen te beheersen!
Gerbils zijn geen uitgesproken dag- of nachtdieren. Ze zijn een tijdje wakker en slapen dan een paar uurtjes. En als er jonkies komen, draagt ieder zijn steentje bij. Paps is net zo druk als mams met de verzorging. Er is sprake van gelijke taakverdeling!
Gerbils; heel sociaal, dapper en harde werkers, daar kunnen wij mensen misschien nog wat van leren!